Home   Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen   Ervaringen studenten

Ervaringen studenten

"Een opleiding met een interessante sociologische en economische balans"

Door: Hannah Abbink, Bachelorstudente Algemene Cultuurwetenschappen

Op mijn 15e kwam ik door vrijwilligerswerk bij festivals zoals de Pleinbioscoop Rotterdam en Wereld van de Witte de With voor het eerst in aanraking met de culturele sector. Daarbij sprak vooral de houding van de mensen in de cultuursector mij erg aan; handen uit de mouwen en met zijn allen bikkelen om het festival tot een succes te maken. Na een jaar werken en reizen in het buitenland besloot ik dan ook om in Rotterdam te blijven om Algemene Cultuurwetenschappen te studeren. Lees verder..

"Stage bij de Kunsthal Rotterdam; een betere voorbereiding op het echte werk kun je niet hebben."

Door: Lisa Brunink, Bachelorstudente Algemene Cultuurwetenschappen

Mijn interesse lag altijd al in de organisatie van de culturele sector. Gelukkig hoorde ik van de studie Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik vind de economische insteek van deze studie erg belangrijk, zeker in tijden van crisis. Juist nu is het belangrijk om te leren over creatieve manieren van financieren. Behalve jouw eigen creativiteit, bruist de hele sector van creatieve manieren van denken. De combinatie van zakelijk en creatief in één studie, was voor mij de doorslag. Lees verder..

 

"Netwerken is essentieel"

Door: Marjolein Fischer, zakelijk leider bij Magogo kamerorkest in Tilburg

Ik ben begonnen met studeren op het conservatorium om mijn droom na te jagen: klarinettist worden. Maar na twee jaar dacht ik: als dit het is, dan moet ik iets anders gaan doen. Ik ben er met veel plezier afgestudeerd, maar ik dacht veel na over wat ik moest gaan doen wanneer ik mijn bachelor gehaald had. Het vak ‘Zakelijke Beroepsvoorbereiding’ op het conservatorium ging vooral over bij welke instanties je aan kan kloppen om uitkeringen te krijgen als je geen werk hebt. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn? Lees verder..

"Uiteindelijk zorg je ervoor dat mooie voorstellingen een publiek vinden"

Door: Joost de Kleine, directieassistent bij Theater aan het Spui in Den Haag.

Ik was bijna klaar met de master Kunst en Cultuurwetenschappen, na Algemene Cultuurwetenschappen (ACW) te hebben gestudeerd, toen ik naar de directeur van het theater stapte om te vertellen wat ik allemaal had geleerd en hoe zijn theater daar iets aan zou kunnen hebben. Ik gaf een presentatie over hoe de sociale waarde van het theater en de voorstellingen vergroot zou kunnen worden, wat de beste manier is om financieringsbronnen te vinden en wat de functie van het theater voor deze stad zou kunnen zijn. We hebben toen meteen afgesproken dat ik het jaarverslag zou schrijven. Lees verder..

 

"Het verveelt nooit, want je bent steeds met iets nieuws bezig"

Door: Lotte van der Jagt

Na mijn eindexamen VWO (profiel Cultuur en Maatschappij), wist ik niet goed wat ik wilde studeren. Daarom heb ik een tussenjaar ingelast om eens goed na te denken over een vervolgopleiding, zodat ik geen verkeerde keuze zou maken. Via de website van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) ontdekte ik Algemene Cultuurwetenschappen (ACW). ‘Iets in de cultuursector doen’ leek mij wel wat. Voor meer duidelijkheid ben ik naar de open dag gegaan in oktober. De brede opzet van de opleiding, die mijns inziens kenmerkend is voor ACW aan de EUR, trok mij aan. Ik vond mezelf te jong om me direct op één vakgebied vast te pinnen. Dat ik in de cultuursector wilde werken, stond vast, maar wát ik wilde gaan doen wist ik nog niet.  Het proefcollege met sociologische insteek vond ik geweldig en dat trok me over de streep.  Lees verder..

"Wat die docenten doen, wil ik ook!"

Door: Julia Peters

Tussen mijn 17e en 21e heb ik gewerkt en volgde ik geen opleiding. Dat beviel wel, maar ik merkte dat ik niet echt verder kwam dan friet bakken en cd’s verkopen. Ik was klaar voor meer mentale uitdaging. Na mijn propedeuse gehaald te hebben op het HBO, stond ik op het punt me in te schrijven voor Antropologie. Toen wees een vriendin me op Algemene Cultuurwetenschappen. Een meeloopdag, tijdens welke je een college volgt en veel praat met een ACW-student, trok me over de streep. Beloofd werd een studie met een breed scala aan onderwerpen en invalshoeken. Ideaal, want zoveel dingen zijn interessant. Lees verder..

"Cultuurwetenschappers zien de bigger picture, en dat is nodig"

Door: Beren de Vries

Mijn interesse voor kunst en cultuur is aangewakkerd door mijn ouders, die mij altijd bij allerlei culturele activiteiten betrokken. De kunstvakken op de middelbare school vond ik het meest interessant. Ik dacht vaak na over de kunstwereld en alles wat daarbij komt kijken. Binnen de kunst heeft film mijn grootste belangstelling. Toen ik een aantal films die ik helemaal geweldig vond aan mijn vrienden zien, hadden zij er een compleet andere reactie op dan ik. Met andere woorden: ze vonden het niets. Dat riep vragen bij me op zoals: waarom reageren verschillende mensen uiteenlopend op kunst? Lees verder..