Londen: een kans die je maar één keer krijgt

door: Floris Rietveld

Kijkend naar de foto’s van Londen, met alle leuke uitstapjes en gebeurtenissen, krijg ik direct weer heimwee. Ik heb ongeveer vier maanden in Londen gestudeerd samen met twee Rotterdamse studiegenoten. Londen is een gigantische en tegelijkertijd een heel knusse stad waar we ons alle drie direct thuis voelden en eigenlijk nog steeds thuis voelen.

Londen en daarbuiten

Voordat ik aan de studie Geschiedenis begon wist ik al direct dat ik van de mogelijkheid gebruik wilde maken om in het buitenland te studeren. Dit bleek de beste en leukste beslissing die ik tijdens mijn driejarige bachelor Geschiedenis heb gemaakt. In Londen deelde ik een kamer met mijn reisgenoot omdat de prijzen van kamers nogal hoog uitvielen. We kregen een kamer toegewezen midden in het centrum, in de wijk Fitzrovia. Alles was in de buurt: de kamer lag op vijf minuten loopafstand van de Universiteit, The Regent’s Park en Oxford Street (de langste winkelstraat van Europa!). In vier maanden tijd kun je Londen nooit in zijn geheel bekijken, maar dit weerhield ons er niet van om toch ook plaatsen buiten Londen te bezoeken. Eén weekend zijn we naar Dublin geweest. Het is een veel kleinere stad dan Londen, maar wel één met gezellige Irish Pubs en niet te vergeten met Ierse live muziek. Een ander weekend nodigden drie Engelse studentes ons uit om mee te gaan naar een nabijgelegen pretpark. Weer een heel ander uitstapje, maar zeker geslaagd, vooral omdat de snelste achtbaan van Europa in het park aanwezig was. De Amerikaanse en Aziatische uitwisselingsstudenten maakten het nog bonter: zij gingen elk weekend naar een andere Europese hoofdstad. Aan het eind van mijn verblijf in Londen hadden zij zelfs meer van Europa gezien dan ik.

Trots op de universiteit

De University College London was mijn thuisuniversiteit voor de vier maanden dat ik in Londen vertoefde. Tussen het gebouw van deze universiteit en die van de Erasmus Universiteit zit een wereld van verschil. De hoofdingang was in Romeinse stijl gebouwd, inclusief grote, witte zuilen. Dat is nogal een groot verschil met de grauwe blokken op de campus van de Erasmus. De helft van mijn vakken volgde ik aan de ‘Dutch Department’. Deze vakken bleken eigenlijk voornamelijk Nederlandse geschiedenis in het Engels te zijn. Weinig inspirerend, maar de geestige Duitse docent die Nederlandse geschiedenis in het Engels doceerde maakte veel goed. De andere helft bestond uit vakken over ‘Independent Film’ en ‘Peace and Conflict Studies’. Vooral het vak ‘War and Peace’ over oorlog- en vredetheorieën van grote geleerden was een leerzame aanvulling op mijn studie geschiedenis. Een leuk aspect van de Engelse universiteiten is dat zij erg trots zijn op hun eigen universiteit en bijbehorende cultuur. Tijdens de introductieweek werd telkens herhaald welke beroemde personen aan de universiteit hadden gestudeerd. De namen van Ghandi, Christopher Nolan, Chris Martin en Alexander Graham Bell werden regelmatig genoemd. Daarnaast werd geen moment onbenut gelaten om te vermelden dat de UCL vierde staat op de wereldranglijst van universiteiten.

De Londense pubcultuur

Naast uitstapjes buiten Londen en studeren hebben we vooral veel lol gemaakt. Naar de pub gaan hoorde daar zeker bij. De Engelse pubs verschillen in grote mate van de Nederlandse kroegen. Rond een uurtje of vijf beginnen de pubs vol te stromen. Werkend Londen gaat eerst naar de pub en daarna pas naar huis om te eten. Een groot verschil met Nederland waar iedereen om zes uur thuis wil zijn voor zijn avondmaaltijd. In de meeste pubs kan ook gegeten worden en in veel gevallen voor een redelijke prijs. De Londense ‘pubcultuur’ werkt eigenlijk perfect. In Nederland gaan mensen pas stappen rond een uurtje of twaalf en liggen pas op bed als de zon opkomt. In Londen kun je om vijf uur de pub in en tegen elven sluiten de pubs weer. Het voordeel is dat iedereen de volgende dag (meestal) weer fris en fruitig aan het werk kan gaan.

Tweede thuis

Ik kan nog dagenlang praten over hoe geweldig Londen is. Waarschijnlijk ben ik zelfs een aantal dingen vergeten te vertellen. Ik wil iedere student die de kans krijgt aanraden om ook in het buitenland te gaan studeren. Veel studies bieden deze mogelijkheid. Grijp die kans dan ook! Het maakt eigenlijk niet uit waar je naar toegaat. Overal zijn uitwisselingstudenten die in hetzelfde schuitje zitten en waarschijnlijk ben je na de uitwisseling net zo enthousiast over ‘jouw’ stad als dat ik over Londen ben.