Personal pages

dr. Martijn Kleppe

 

 

Bio

Let op, deze pagina wordt niet actief bijgewerkt. De meest recente informatie staat op www.martijnkleppe.nl

 

Martijn Kleppe (1979) werkt als promovendus op de afdeling Media en Communicatie van de Erasmus School of History, Culture and Communication op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoeksinteresses liggen enerzijds in de (nieuws)selectieprocessen van redacteuren van verschillende media, zoals kranten en tijdschriften maar ook van historische (jaar)boeken. Anderzijds is Martijn geïnteresseerd in de verbeelding van historische en recente gebeurtenissen door middel van persfoto’s.

 

 

Op dit moment werkt Martijn aan een proefschrift met als werktitel ‘Nederlandse fotografische iconen - Een onderzoek naar de werking van foto’s in Nederlandse geschiedenisboeken en een inventarisatie van de ideeën en werkwijzen van historische beeldbepalers’. Zijn promotor is prof. dr. H.J.G. Beunders. Het promotieonderzoek wordt financieel ondersteund door Vereniging Trustfonds Erasmus Universiteit Rotterdam en Stichting Sem Presser Archief. Per 1 januari 2011 werkt Martijn tevens aan het Europese onderzoeksproject AXES - Access to Audiovisual Archives waarvoor hij samen met zijn promotor een FP7-subsidie heeft verworven. Meer informatie op http://www.eshcc.eur.nl/axes. Tevens ontvingen zij begin 2012 een subsidie voor het onderzoeksproject PoliMedia - Interlinking multimedia for the analysis of media coverage of political debates.


Martijn is recensiecoördinator van het Tijdschrift voor Mediageschiedenis en aangesloten bij het Huizinga Instituut, de landelijke onderzoeksschool voor cultuurgeschiedenis. Binnen de EUR is hij aangesloten bij het Erasmus Research Centre for Media, Communication and Culture (ERMeCC) en betrokken bij het Center for Historical Culture (CHC). Naast het werken aan zijn proefschrift, fungeert Martijn als docent in de masteropleiding Media & Journalistiek. Hij begeleidt mastertheses en heeft de afgelopen jaren een aantal vakken gegeven waaronder ‘Media, War and Historical Representation’.

 

Naast zijn wetenschappelijke activiteiten twittert Martijn actief over allerlei ontwikkelingen in de fotografie. Op de website Photoq.nl bespreekt hij opmerkelijke fotokeuzes in de rubriek 'Top die Foto!'

 

Na zijn middelbare school studeerde Martijn in de Verenigde Staten en (Maatschappij)Geschiedenis in Rotterdam. Hij rondde zijn studie af met zijn scriptie 'Tot icoon verheven'. (cum laude) Tijdens en na zijn studie werkte hij bij World Press Photo op de afdelingen Tentoonstellingen en Educatie. Daarna werkte hij 3,5 jaar als onderzoeker bij Leon de Wolff Mediamanagement. Sinds september 2007 werkt hij op de Erasmus Universiteit Rotterdam.