Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen

Bij de Rotterdamse bachelor Algemene Cultuurwetenschappen zoek je in de maatschappij naar antwoorden op vraagstukken over kunst en cultuur. Deze bachelor is ook als Engelstalige opleiding te volgen: International Bachelor Arts and Culture Studies (IBACS),

Zorgt de vergrijzing in Nederland voor een verandering in vraag en aanbod naar kunst en cultuur?

Welke impact heef het downloaden en streamen van films en muziek op de film- en muziekindustrie?

Wat betekenen de bezuinigingen op kunst en cultuur voor de wijze waarop de culturele sector is georganiseerd?

Achter de schermen van de kunstwereld

Bij de bachelor Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam neem je een kijkje achter de schermen van de kunstwereld. Om deze kunstwereld en de positie die kunst inneemt in de maatschappij te kunnen begrijpen, kijk je met een sociale, culturele, politieke en economische bril naar kunst en cultuur. Je bestudeert kunst en cultuur dus thematisch en niet zoals bij kunstgeschiedenis aan de hand van kunsthistorische periodes. Je hebt bovendien speciale aandacht voor de manier waarop de fases van creatie, distributie, consumptie en waardering van kunst en cultuur zijn georganiseerd. Zo leer je bijvoorbeeld hoe belangrijk media-aandacht is voor het succes van een dansvoorstelling. En of musea meer bezoekers trekken als ze gratis toegankelijk zouden zijn.

Algemene Cultuurwetenschappen in Rotterdam. Iets voor jou?

De bachelor Algemene Cultuurwetenschappen in Rotterdam focust niet alleen op kunst, maar ook op economie, sociologie en theorieën over cultuur en politiek.
Jouw belangstelling gaat dus verder dan alleen kunst en cultuur. Je bent nieuwsgierig en zoekt naar verbanden tussen kunst, de wereld waarin kunst ontstaat en de maatschappij. Dit betekent soms dat je je verdiept in de interesse van jongeren voor opera. Dan weer onderzoek je of een levendig kunstklimaat in een stad er voor zorgt dat mensen graag in die stad willen wonen. Na je bachelor Algemene Cultuurwetenschappen ben je een cultuurwetenschapper die kritische vragen stelt over de manier waarop kunst en cultuur wordt georganiseerd. Dat maakt een cultuurwetenschapper uit Rotterdam zo bijzonder.

Oriënteren

Er worden jaarlijks open dagen, meeloopdagen en mogelijkheden voor proefstuderen georganiseerd voor de bachelor Algemene Cultuurwetenschappen. Vraag onze digitale brochure aan en vink aan als je op de hoogte wilt worden gehouden over de mogelijkheden om je te oriënteren.

Op een Erasmus Bachelor Open Dag kun je informatiesessies volgen van Bachelor opleidingen waarin jij geïnteresseerd bent. Daarnaast maak je kennis met het studentenleven en studeren in Rotterdam.

Tijdens een Erasmus Meeloopdag loop je mee met een student (een “Ambassador”) van de bacheloropleiding Algemene Cultuurwetenschappen. De Ambassador neemt je mee naar een college, geeft je een rondleiding door de gebouwen en beantwoordt al jouw vragen over de bacheloropleiding.

Tenslotte is er nog een mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de faculteit en te spreken met de studieadviseur en/of studentvertegenwoordigers en een eerstejaars college te volgen. "Maak kennis met Algemene Cultuurwetenschappen" is bedoeld voor studiekiezers:

  • die zich al hebben voorbereid op de studie door het bezoeken van een Open Dag of het grondig doorlezen van de website;
  • die behoefte hebben aan een individueel gesprek ter voorbereiding op hun studiekeuze;
  • die niet naar een Meeloopdag kunnen komen.

Blijf verder op de hoogte door ons te volgen op Facebook.