Bachelor Geschiedenis

Met trots vermelden wij dat Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit tot de beste bachelor Geschiedenis van Nederland is uitgeroepen door Elsevier en Keuzegids Universiteiten!

Bekijk de geschiedenis vanuit meerdere hoeken

Bij de bachelor Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam leer je alles over het verleden, maar kijk je vooral met een sociale, culturele, politieke en economische bril naar geschiedenis en geschiedschrijving. Je zoekt in het verleden naar antwoorden op maatschappelijke vragen die de politiek, media of burger nu bezig houden. Voorbeeldvragen zijn:

  • Waarom zijn sommige landen rijk geworden en andere landen niet?
  • Wat zijn de effecten van migratie uit islamitische landen naar West-Europa?
  • Hoe beïnvloedt het koloniale verleden de huidige politieke situatie van een land?
  • Wat is het belang van geschiedenis en erfgoed voor de identiteit van landen en gemeenschappen?

Je bestudeert de geschiedenis dus thematisch en niet zoals bij veel andere opleidingen aan de hand van historische periodes. Zo leer je bijvoorbeeld belangrijke gebeurtenissen als de uitvinding van de drukpers en de opkomst van het internet met elkaar te verbinden. Ook zie je overeenkomsten en verschillen tussen de geschiedenis van de integratie van Surinaamse, Turkse en Italiaanse gastarbeiders in Nederland.

De bachelor Geschiedenis is een driejarig programma dat voltijd gevolgd wordt. Er is geen mogelijkheid de bachelor in deeltijd te doorlopen.