Leeskabinet-lezing: Auke Kok & Dido Michielsen spreken over hun boek De redding van de familie Van Cleeff

Startdatum
Woensdag, 3 mei 2017, 19:30
Einddatum
Woensdag, 3 mei 2017, 21:15
Locatie
Senaatszaal, A-building

Over het boek

In 1929 trekt de pas negentienjarige Gretchen van Cleeff weg uit Duitsland: in Hillegersberg wil ze samen met haar Nederlandse man Ernst een mooie toekomst opbouwen. Het Joodse stel maakt al snel deel uit van het milieu van succesvolle Rotterdamse industriëlen – en ook hun matrassenfabriek Cleco floreert.

De oorlog maakt alles anders. In de onderduik raken Gretchen en Ernst gescheiden van hun dochters Liesel (11) en Nelleke (9). De meisjes worden verraden en belanden via Westerbork in Theresienstadt. Dankzij een list van vrienden keren ze alle vier na 1945 terug naar hun grote huis in Hillegersberg. Ze zijn gered van de dood – maar daarmee nog niet van een ongelukkig leven. Achter de façade van feesten en ruisende japonnen heerst de onmacht het verleden te bespreken. Het is ieder voor zich, net als in de kampen.

Op basis van vele gesprekken met familie en vrienden van het gezin, en onderzoek in Nederland, Duitsland en Tsjechië schreven Auke Kok en Dido Michielsen dit indringende familieverhaal. Een van hun bronnen was mr. Rita Lensink-Bosman (in leven vice-president van de Rechtbank en lid Soroptimisten Rotterdam). Als vrienden van de familie Van Cleeff hebben haar ouders zich in Westerbork ontfermd over de twee ‘wezen’, Liesel en Nelleke.


Publicatiedatum: 18 april 2017