Nieuws

Fifa dwingt voetballer tot lastige keuze

Dinsdag, 17 oktober 2017

Dubbele nationaliteiten bestaan niet in het internationale voetbal, stelt Gijs van Campenhout in Trouw. Voetballers met een dubbele nationaliteit moeten de Fifa kiezen voor welk land ze willen uitkomen. En die keuze is ook nog eens eenmalig en onomkeerbaar.

Mattie Boom in de Volkskrant: De selfie is aan het eind van de 19e eeuw ontstaan

Vrijdag, 6 oktober 2017

De Selfie, het snapshot en de ‘I-camera’ waren er al in 1888 dankzij kleine, handzame camera’s zoals de Kodak. Dat blijkt uit de schat aan fotomateriaal en fotoalbums, waaronder het vroegste Nederlandse Kodakalbum (nu in het Rijksmuseum) en fotoseries gemaakt door Nederlanders op reis, die kunsthistorica Mattie Boom ontsloot voor haar proefschrift. Ze promoveert vrijdag 6 oktober 2017 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De Volkskrant wijdde een artikel aan haar onderzoek.

Duitse geschiedenisboeken genuanceerder over Holocaust dan Nederlandse

Vrijdag, 6 oktober 2017

Duitse schoolboeken behandelen de Holocaust evenwichtiger dan Nederlandse. Dat concludeert historicus Marc van Berkel in zijn proefschrift over Duitse en Nederlandse lesmethoden in het voortgezet onderwijs. Hij sprak erover met het Nieuw Israëlietisch Weekblad en het Duitsland Instituut.

"Mijn aanwezigheid zorgt ervoor dat ik het echt besef"

Donderdag, 5 oktober 2017

Waarom zou je als onderzoeker meedoen aan een vredesmars in Bosnië? Siri Driessen liep mee met de jaarlijkse vredesmars Marš Mira, waarin in drie dagen van Nezuk naar Potočari gelopen wordt, ongeveer vijfenzeventig kilometer door de Bosnische bergen. Op overdemuur.org schrijft ze waarom dit voor haar zo belangrijk was.

Nieuw: Master in Place, Culture and tourism

Woensdag, 20 september 2017

In september 2018 biedt de afdeling Cultuurwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam een nieuwe masterspecialisatie aan: Place, Culture and Tourism. In dit programma verdiepen studenten zich in de complexe relatie tussen plaats, cultuur en toerisme.

 

 

Racisme wordt gevoed door slecht onderwijs over slavernij

Donderdag, 14 september 2017

Racisme en kolonialisme staan hoog op de politieke agenda. Toch wordt er in geschiedenismethoden voor middelbare scholen te weinig of te luchtig geschreven over het slavernijverleden. Dat houdt racistische ideeën in stand, of voedt ze zelfs, aldus historicus prof. dr. Alex van Stipriaan. NRC Handelsblad sprak met hem en geschiedenisdocenten over de aandacht voor racisme en slavernij in het onderwijs.

Bregje van Eekelen lid van het Institute of Advanced Study in Princeton

Donderdag, 14 september 2017

Dr. Bregje van Eekelen is aangekomen bij het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Als lid van het IAS zal Dr. Van Eekelen een jaar aan de School for Social Science verblijven (2017-2018). Het thema dat jaar is "The Social Sciences in a Changing World". Dr. van Eekelen zal werken aan hoofdstukken van haar onderzoeksproject "Brainstorms: A Cultural History of Undisciplined Thought", waarin ze de 20e-eeuwse geschiedenis van creatief denken in militaire en industriële context bestudeert, en enkele artikelen over de geschiedenis van de sociale wetenschappen afronden.

Media & Communicatie alumni onder winnaars Digital Communication Awards 2017

Woensdag, 13 september 2017

Twee recent afgestudeerden van de afdeling Media & Communication prijswinnaars in de Digital Communication Awards 2017.

Sanne Opree wint Erasmus Universiteit Onderzoeksprijs

Woensdag, 6 september 2017

And the award goes to... Dr. Sanne Opree! Onze assistant professor (Media & Communicatie) mocht de Onderzoeksprijs tijdens de Academische Jaaropening op maandag 4 september in ontvangst nemen. De Onderzoeksprijs is voor een lid van de wetenschappelijke staf die een bijzondere prestatie heeft geleverd op het gebied van onderzoek.

Payal Arora ontvangt Onderwijsprijs

Dinsdag, 5 september 2017

Op 4 september werd op campus Woudestein het begin van het nieuwe academische jaar ingeluid met het Heartbeat Festival en een ceremonie in het auditorium van het Erasmusgebouw. Tijdens die ceremonie ontving ESHCC-docent dr. Payal Arora (Media & Communicatie, ERMeCC) de Onderwijsprijs.