Nieuws

Nieuwe promotieplekken en UD-posities bij de ESHCC

Vrijdag, 16 juni 2017

Het Erasmus Initiative Vital Cities and Citizens heeft een subsidie toegewezen aan de ESHCC. De faculteit kan hierdoor vier promovendi en drie universitair docenten aannemen. De universitair docenten zullen werken aan onderzoek binnen de thema's van het Vital Cities and Citizens-project, dat in september 2017 van start gaat. De promovendi zullen hun onderzoek ook binnen het kader van dit project uitvoeren. De werving zal starten in de tweede helft van juni, via Academic Transfer en andere relevante academische vacaturesites.

‘As long as you love me’: De hits uit je jeugd als steun en toeverlaat

Maandag, 12 juni 2017

Wat beweegt iemand om naar het zoveelste reünieconcert van Doe Maar, de popsensatie uit de jaren ’80, te bezoeken? Hoe kan het dat een volwassen vrouw nog steeds helemaal gek is van de populaire nineties boyband Backstreet Boys? Waarom zijn jonge mensen aan de buis gekluisterd wanneer vervallen artiesten uit de ‘naughties’ proberen een doorstart te maken in een reality-tv-programma? Mediawetenschapper Simone Driessen beantwoordt deze vragen in haar proefschrift over opnieuw aangeboden popmuziek. Ze verdedigt haar promotieonderzoek op 29 juni 2017 aan de Erasmus Universiteit.

Bregje van Eekelen uitgenodigd door het Institute of Advanced Study in Princeton

Donderdag, 8 juni 2017

Dr. Bregje van Eekelen is uitgenodigd om lid te worden van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Als lid zal Dr. Van Eekelen een jaar aan de "School for Social Science" van het IAS verblijven (2017-2018). Het thema dat jaar is "The Social Sciences in a Changing World". Dr. van Eekelen zal werken aan hoofdstukken van haar onderzoeksproject "Brainstorms: A Cultural History of Undisciplined Thought", waarin ze de 20e-eeuwse geschiedenis van creatief denken in militaire en industriële context bestudeert, en enkele artikelen over de geschiedenis van de sociale wetenschappen afschrijven.

Vind ESHCC nu op Instagram

Vrijdag, 2 juni 2017

Hoera, de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) heeft sinds deze week een eigen Instagram-account. Verwacht foto's van de campus, het studentenleven in Rotterdam en veel Instagram takeovers van ESHCC'ers.

Arno van der Hoeven ontvangt beurs voor onderzoek naar online stedelijk erfgoed

Maandag, 15 mei 2017

Mediawetenschapper Arno van der Hoeven heeft van NWO een KIEM-beurs ontvangen voor zijn onderzoekersvoorstel over online stedelijk erfgoed. Het KIEM-programma financiert samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers en organisaties op het terrein van de Creatieve industrie. Samenwerkingspartners in Van der Hoeven’s project zijn Het Nieuwe Instituut en de Stichting Digitaal Erfgoed Nederland.

Etienne Augé in EenVandaag over micronaties

Maandag, 8 mei 2017

De Republiek van Saugeais, het Vorstendom van Seborga, de Soevereine Staat van Forvik. Wellicht wist u het nog niet, maar in de afgelopen tijd is Europe 12 staten rijker geworden. Stukken niemandsland worden namelijk regelmatig geclaimd en tot natie omgedoopt: de zogenaamde micronatie. Communicatiewetenschapper Etienne Augé sprak erover in EenVandaag.

Hoe Feyenoord van de Coolsingel dé huldigingsplek maakte

Donderdag, 4 mei 2017

Het moet wel gek lopen, wil Feyenoord komende zondag geen kampioen worden. En het moet nog gekker lopen, wil de Coolsingel dan niet afgeladen zijn met Feyenoord-fans. Deze straat is immers al jarenlang dé plek waar huldigingen gevierd worden. Iwan Tol schreef voor de Volkskrant een artikel over de historie van deze straat en sprak onder andere met prof. dr. Paul van de Laar.

Nieuw boek van Antoon van den Braembussche

Dinsdag, 2 mei 2017

Onlangs verscheen een nieuw boek van Antoon van den Braembussche: De stilte en het ontuitsprekelijke - over beeldcultuur, kunst en mystiek. In dit boek onderzoekt de kunst- en cultuurfilosoof de vervagende grenzen tussen kunst en mystiek, religie en atheïsme en westerse en oosterse filosofie. 

Alumnus Geschiedenis Auke Kok wint Nico Scheepmaker Beker

Dinsdag, 2 mei 2017

Oud-Geschiedenisstudent Auke Kok heeft gisteren de Nico Scheepmaker Beker gewonnen voor het beste sportboek van 2016. Hij ontving de prijs in het tv-programma De Wereld Draait Door. Kok beschrijft in zijn boek: 1936. Wij gingen naar Berlijn het verhaal van de Nederlandse sporters die in dat jaar meededen aan de beladen Olympische Spelen.