Arno van der Hoeven ontvangt beurs voor onderzoek naar online stedelijk erfgoed

Mediawetenschapper Arno van der Hoeven heeft van NWO een KIEM-beurs ontvangen voor zijn onderzoekersvoorstel over online stedelijk erfgoed. Het KIEM-programma financiert samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers en organisaties op het terrein van de Creatieve industrie. Samenwerkingspartners in Van der Hoeven’s project zijn Het Nieuwe Instituut en de Stichting Digitaal Erfgoed Nederland.

Over het project

Op het internet zien we een levendige herinneringscultuur rond steden. Dit varieert van Facebookgroepen met historische foto’s, tot erfgoedblogs en lokale herinneringenwebsites opgezet door stadsmusea. Daarnaast zien we dat erfgoedinstellingen steeds vaker het publiek oproepen om herinneringen of verhalen te delen die gerelateerd zijn aan het verleden van steden. In dit project bestudeert Arno van der Hoeven de toepassingsmogelijkheden van deze participatieve erfgoedwebsites, onderzoekt hun maatschappelijke waarde en relevantie, en verkent onder welke omstandigheden ze het best functioneren.

Over Arno van der Hoeven

Arno van der Hoeven is universitair docent aan de afdeling Media en Communicatie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van der Hoeven’s onderzoeksinteresses zijn popmuziek, cultureel erfgoed en lokale identiteit. Zijn meest recente publicatie behandelt de veranderende publieke rol van erfgoedprofessionals.

Naast zijn onderzoeks- en onderwijstaken is Van der Hoeven voorzitter van DIG IT UP. Deze stichting ontwikkelt culturele programma’s op het gebied van grootstedelijk materieel en immaterieel erfgoed in Rotterdam.

Publicatiedatum: 15 mei 2017