Julian Schaap en Alex van Stipriaan leveren bijdrage aan ''Hoe Zwaar is Licht: Meer dan 100 dringende vragen aan de wetenschap''

Wat komt er na democratie? Waarom kan massa niet negatief zijn? En wordt een beschaving echt altijd beter?... Het is een kleine greep uit de vragen die in ''Hoe Zwaar is Licht" aan bod komen. De presentatie van het boek vond afgelopen weekend plaats, en ESHCC wetenschappers Julian Schaap en Alex van Stripriaan die allebei hebben meegewerkt aan het boek, waren erbij.

Aan Julian Schaap de taak uit te leggen: Hoe wordt smaak bepaald? Historicus Alex van Stipriaan boog zich over een heel andere vraag: Wat kan de wetenschap ons leren over het ontsporen van het debat over Zwarte Piet?

In het boek wordt een selectie aan vragen beantwoordt die werden ingezonden door Nederlanders na een oproep uit 2015. Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan, ambassadeurs van de Nationale Wetenschapsagenda, riepen het hele land toen op: wat heb je nu altijd al willen vragen aan 'de wetenschap'? Meer dan 12.000 vragen kwamen binnen, en de grappigste, leukste en verrassendste vragen hebben uiteindelijk een plaatsje gekregen in deze uitgave.

Wetenschappers - jong, oud, gevestigd, aanstormend, alfa, bèta, gamma - zijn degenen die uiteindelijk hebben geprobeerd een antwoord te geven op zo'n 100 vragen. Naast Julian Schaap en Alex van Stipriaan, bevat het boek onder andere bijdragen van Robbert Dijkgraaf, Joep Leerssen en Iris Sommer.


Publicatiedatum: 7 maart 2017