Pauwke Berkers en Janna Michael in Trouw over subculturen

Hipsters die met hun hipsterknotjes, racefietsen en filterkoffies de wereld overnemen lijken het eindpunt van een lange ontwikkeling sinds de hippietijd. Trouw maakte een overzicht van vijftig jaar subculturen, waaraan ESHCC Assistent Professor Pauwke Berkers en PhD-kandidaat Janna Michael meewerkte. 

Pauwke Berkers

Vijftig jaar geleden kleurden hippies de wereld met hun flowerpowers en standpunten over vrede en vrije liefde. De hipster maakt dat cirkeltje nu, een halve eeuw later, rond. Tussen de hippie en hipster bevinden zich nog veel andere, grote en kleine, subculturen. De gemene delers: een eigen geluid, de afkeer van alles wat mainstream is en het schoppen tegen de vorige generatie. Tot de subcultuur zelf mainstream wordt en de jonge generatie niet meer zo jong is. 

In zeven stappen analyseert Trouw subculturen van de afgelopen vijftig jaar. Met behulp van de inzichten van ESHCC's Janna Michael en Pauwke Berkers en een cultuursocioloog van de Universiteit van Amsterdam wordt bekeken wat de hippie met de hipster verbindt en hoe de revolutie in vijftig jaar tijd evolueerde. 


Publicatiedatum: 10 juli 2017