Jacco van Sterkenburg en Rens Peeters over etnische diversiteit in profvoetbal

Hoewel er op het voetbalveld vaak veel verschillende etniciteiten te zien zijn, laat de etnische diversiteit in technische en bestuurlijke posities binnen het profvoetbal te wensen over. PhD-kandidaat Rens Peeters en Assistant Professor Jacco Sterkenburg deden samen onderzoek naar etniciteit en gender in leidinggevende posities in het professionele mannen- en vrouwenvoetbal. In een artikel op de website van Kenniscentrum Sport vertelt Jacco Sterkenburg over hun inzichten.

Jacco Sterkenburg

“Het beeld bestaat dat etnische minderheden wel gezien worden als goede spelers, maar niet als goede coaches”, zegt Van Sterkenburg in het artikel. Uit zijn onderzoek bleek dan ook dat etnische minderheden en vrouwen in leidinggevende en trainersfuncties binnen het professionele Nederlandse voetbal schaars zijn. 

Hij vertelt in een long read van Kenniscentrum Sport over de inzichten van het onderzoek. Daarnaast geeft Mar Schuringa, coördinator diversiteit bij de KNVB, een inkijkje in het diversiteitsbeleid van de voetbalbond. Ook vertelt Bart Heuvingh, topsportbegeleider bij AZ, over de invloed van diversiteit en cultuur op de prestaties van voetballers. 


Publicatiedatum: 14 juli 2017