Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen

Bij de bachelor Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam neem je een kijkje achter de schermen van de kunstwereld. Om deze kunstwereld en de positie die kunst inneemt in de maatschappij te kunnen begrijpen, kijk je met een sociale, culturele, politieke en economische bril naar kunst en cultuur. Je bestudeert kunst en cultuur dus thematisch en niet zoals bij kunstgeschiedenis aan de hand van kunsthistorische periodes. Je hebt bovendien speciale aandacht voor de manier waarop de fases van creatie, distributie, consumptie en waardering van kunst en cultuur zijn georganiseerd. Zo leer je bijvoorbeeld hoe belangrijk media-aandacht is voor het succes van een dansvoorstelling. En of musea meer bezoekers trekken als ze gratis toegankelijk zouden zijn.

De bachelor Algemene Cultuurwetenschappen in Rotterdam focust niet alleen op kunst, maar ook op economie, sociologie en theorieën over cultuur en politiek.
Jouw belangstelling gaat dus verder dan alleen kunst en cultuur. Je bent nieuwsgierig en zoekt naar verbanden tussen kunst, de wereld waarin kunst ontstaat en de maatschappij. Dit betekent soms dat je je verdiept in de interesse van jongeren voor opera. Dan weer onderzoek je of een levendig kunstklimaat in een stad er voor zorgt dat mensen graag in die stad willen wonen. Na je bachelor Algemene Cultuurwetenschappen ben je een cultuurwetenschapper die kritische vragen stelt over de manier waarop kunst en cultuur wordt georganiseerd. Dat maakt een cultuurwetenschapper uit Rotterdam zo bijzonder.

Voltijd / Deeltijd

De bachelor Algemene Cultuurwetenschappen is een driejarig programma, dat in voltijd gevolgd wordt. Het is niet mogelijk om de bachelor in deeltijd te doorlopen. Het schakelprogramma Arts, Culture and Society en Cultural Economics and Entrepreneurship is wel in deeltijd te volgen.

Hoe verraadt jouw muzieksmaak je huidskleur? Julian Schaap legt het uit.