Nieuws over ons onderzoek

Peter Nikken bij NOS: wat bespreek je met kinderen als ze seks op internet zien?

Dinsdag, 21 maart 2017

Jonge kinderen komen online steeds vaker bloot- en seksbeelden tegen. Een groot deel van hen wil daar thuis met hun ouders over praten. Maar dat gebeurt niet altijd, zegt prof. dr. Peter Nikken (ERMeCC). "Het onderwerp is nog vaak taboe."

Prof. dr. Martine Bouman wint Marc Cornelissen | Brightlands Award

Vrijdag, 17 maart 2017

Prof. dr. Martine Bouman heeft op 16 maart de Marc Cornelissen | Brightlands Award in ontvangst mogen nemen uit handen van juryvoorzitter Maria van der Hoeven en Commissaris van de Koning Theo Bovens. De prijs is een erkenning van prof. Bouman’s werk op het gebied van entertainment en educatie. Haar doel is het overbruggen van sociaal-economische gezondheidsverschillen en het laagdrempelig communiceren met laaggeletterden over gezondheid en duurzaamheid door middel van storytelling en entertainment formats.

Sandra Khor Manickam ontvangt subsidie voor onderzoek naar geschiedenis Japanse medische migranten

Dinsdag, 14 maart 2017

Historica Sandra Khor Manickam (Geschiedenis, ESHCC) en dr. Naoko Iioka (zelfstandig onderzoeker) ontvingen recentelijk een Grant for Japan-related Research Projects van de Sumitomo Foundation Japan. Ze zullen onderzoek doen naar de geschiedenis van Japanse medische migranten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Subsidie voor digital humanities project over WO2 ooggetuigenissen

Donderdag, 9 maart 2017

Hoewel ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog steeds prominenter zijn geworden op televisie, radio en in de pers, bestaat er geen systematisch vergelijkend onderzoek naar de inhoud van hun getuigenissen. En dat terwijl de overdracht van ooggetuigenherinneringen, met het wegvallen van de ooggetuigengeneraties, steeds belangrijker wordt gevonden. Historica Susan Hogervorst, onderzoeker in het EUR project WAR! Popular Culture and European Heritage of Major Armed Conflicts, heeft voor dergelijk onderzoek een Research Pilot subsidie ontvangen van CLARIAH, Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities.

Julian Schaap en Alex van Stipriaan leveren bijdrage aan ''Hoe Zwaar is Licht: Meer dan 100 dringende vragen aan de wetenschap''

Dinsdag, 7 maart 2017

Wat komt er na democratie? Waarom kan massa niet negatief zijn? En wordt een beschaving echt altijd beter?... Het is een kleine greep uit de vragen die in ''Hoe Zwaar is Licht" aan bod komen. De presentatie van het boek vond afgelopen weekend plaats, en ESHCC wetenschappers Julian Schaap en Alex van Stripriaan die allebei hebben meegewerkt aan het boek, waren erbij.

Research Master in the Sociology of Culture, Media and the Arts is een Topopleiding

Dinsdag, 28 februari 2017

Net als in voorgaande jaren is de Research Master in the Sociology of Culture, Media and the Arts zeer positief beoordeeld in de Keuzegids Masters. Het masterprogramma krijgt  het kwaliteitszegel 'Topopleiding 2017' toegekend

Johannes von Engelhardt bij Universiteit van Nederland: door welke nieuwsbeelden trekken we onze portemonnee?

Maandag, 9 januari 2017

Dagelijks worden we overspoeld door beelden over oorlog, hongersnood en natuurrampen. Welke beelden van menselijk leed raken ons nog? En welke beelden laten ons ook naar de portemonnee tasten, om te doneren aan een goed doel? Mediawetenschapper Johannes von Engelhardt gaf hierover een college bij de Universiteit van Nederland.