Nieuws over ons onderzoek

Jeroen Jansz opent cursus over gaming voor basisschoolleerlingen

Vrijdag, 13 oktober 2017

ESHCC Professor Jeroen Jansz (M&C) ontwikkelde, in samenwerking met Wetenschapsknooppunt EUR, een cursus over gaming voor basisschoolleerlingen. De aftrap vond plaats op 10 oktober.

Mattie Boom in de Volkskrant: De selfie is aan het eind van de 19e eeuw ontstaan

Vrijdag, 6 oktober 2017

De Selfie, het snapshot en de ‘I-camera’ waren er al in 1888 dankzij kleine, handzame camera’s zoals de Kodak. Dat blijkt uit de schat aan fotomateriaal en fotoalbums, waaronder het vroegste Nederlandse Kodakalbum (nu in het Rijksmuseum) en fotoseries gemaakt door Nederlanders op reis, die kunsthistorica Mattie Boom ontsloot voor haar proefschrift. Ze promoveert vrijdag 6 oktober 2017 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De Volkskrant wijdde een artikel aan haar onderzoek.

"Mijn aanwezigheid zorgt ervoor dat ik het echt besef"

Donderdag, 5 oktober 2017

Waarom zou je als onderzoeker meedoen aan een vredesmars in Bosnië? Siri Driessen liep mee met de jaarlijkse vredesmars Marš Mira, waarin in drie dagen van Nezuk naar Potočari gelopen wordt, ongeveer vijfenzeventig kilometer door de Bosnische bergen. Op overdemuur.org schrijft ze waarom dit voor haar zo belangrijk was.

Bregje van Eekelen lid van het Institute of Advanced Study in Princeton

Donderdag, 14 september 2017

Dr. Bregje van Eekelen is aangekomen bij het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Als lid van het IAS zal Dr. Van Eekelen een jaar aan de School for Social Science verblijven (2017-2018). Het thema dat jaar is "The Social Sciences in a Changing World". Dr. van Eekelen zal werken aan hoofdstukken van haar onderzoeksproject "Brainstorms: A Cultural History of Undisciplined Thought", waarin ze de 20e-eeuwse geschiedenis van creatief denken in militaire en industriële context bestudeert, en enkele artikelen over de geschiedenis van de sociale wetenschappen afronden.

Sanne Opree wint Erasmus Universiteit Onderzoeksprijs

Woensdag, 6 september 2017

And the award goes to... Dr. Sanne Opree! Onze assistant professor (Media & Communicatie) mocht de Onderzoeksprijs tijdens de Academische Jaaropening op maandag 4 september in ontvangst nemen. De Onderzoeksprijs is voor een lid van de wetenschappelijke staf die een bijzondere prestatie heeft geleverd op het gebied van onderzoek.

Pauwke Berkers en Erik Hitters ontvangen beurs voor onderzoek naar popmuziek

Maandag, 4 september 2017

Cultuurwetenschapper Pauwke Berkers en mediawetenschapper Erik Hitters hebben van NWO een KIEM-beurs ontvangen voor zijn onderzoeksvoorstel over onderzoek naar popmuziek. Het KIEM-programma financiert samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers en organisaties op het terrein van Creatieve Industrie. Berkers zal als projectleider samenwerken aan dit project met Erik Hitters (ESHCC) en Joke Hermes en Koos Zwaan van Hogeschool Inholland. Samenwerkingspartners zijn De Popcoalitie en POPnl.

Maria Grever: historici moeten zich bezighouden met populaire cultuur

Dinsdag, 29 augustus 2017

Ruim 2,2 miljoen bezoekers voor de musical Soldaat van Oranje. En meer dan 6 miljoen mensen die historische oorlogs-games spelen. Via populaire media raakt een groter publiek in contact met geschiedenis, vaak zonder betrokkenheid van professionele historici. Volgens prof. dr. Maria Grever moeten historici daarom meer onderzoek doen naar populaire media.

Erkenning voor bijzondere prestaties ESHCC-medewerkers

Donderdag, 24 augustus 2017

De Erasmus Universiteit Rotterdam huldigt tijdens de Opening Academisch Jaar een reeks wetenschappers, studenten en medewerkers voor hun bijzondere prestaties. Op maandag 4 september worden de universitaire prijzen uitgereikt en staat er een ‘Student in the spotlight’. Twee ESHCC-docenten zijn genomineerd voor de Onderwijsprijs. Daarnaast gaat de Onderzoeksprijs gaat dit jaar naar een ESHCC'er.

Marc van Berkel in AD: Les over Holocaust op school niet volledig

Maandag, 24 juli 2017

Hoe leefden Joden in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog? En welke rol speelden de Nederlandse politie en andere autoriteiten binnen de Jodenvervolging? Deze en meer zaken worden amper of niet belicht in Nederlandse lesmethoden. Dat concludeert promovendus Marc van Berkel, die Nederlandse en Duitse lesboeken vergeleek. Het AD interviewde hem over zijn onderzoek.

Esmeralda Kleinreesink wint Caforio Award voor proefschrift over ervaringen van soldaten in Afghanisten

Dinsdag, 4 juli 2017

Memoires van naar Afghanistan uitgezonden militairen zijn opvallend genoeg vaak positief van toon. Slechts 39 procent van de autobiografieën heeft een plot gekenmerkt door desillusie. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Luitenant-kolonel dr. Esmeralda Kleinreesink naar Afghanistan-memoires, dat zij verrichte onder leiding van prof. dr. Henri Beunders. Met de handelseditie van haar proefschrift ‘On Military Memoirs’ won Kleinreesink tijdens de jaarlijkse European Research Group on Military and Society (ERGOMAS) conferentie in Athene de Caforio award.